Cum tratăm hernia de disc?

Una dintre problemele cu o incidență tot mai mare în rândul populației o reprezintă hernia de disc. Urmare a deformațiilor coloanei vertebrale, această afecțiune este cât se poate de serioasă, prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul corespunzător fiind deosebit de importante în astfel de cazuri.

Despre acest subiect, și nu numai, am discutat cu Dr. Mihail Dăncescu, medic primar neurochirurg la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, care a prezentat, pe larg, metodele de tratament în chirurgia spinală minim invazivă.

Înainte de toate, să clarificăm ce este hernia de disc. Vertebrele sunt legate între ele prin discuri intervertebrale, care amortizează șocurile și oferă elasticitate coloanei, protejând-o, astfel, de eventualele daune provocate de mișcările ample. Deteriorarea discului poate duce la ruperea acestuia sau ieșirea în exterior, moment în care se instalează hernia de disc. Aceasta se manifestă, în principal, prin presarea nervilor sau a măduvei spinării, provocând dureri atât la nivelul spatelui, cât și la nivelul membrelor superioare sau inferioare, în funcție de localizarea discului lezat.

În stadii avansate, singura opțiune a pacientului este tratamentul neurochirurgical. De-a lungul evoluției științei și a medicinei, intervențiile de acest gen au devenit tot mai sigure, ușurând totodată și procesul de recuperare.

Chirurgia spinală minim-invazivă, sau MISS – Minimally Invasive Spina Surgery, cum este cunoscută, presupune ca accesul către zona care trebuie operată să fie făcut printr-o incizie foarte mică, de până la 2-2.5 cm, distrugând cât mai puțin din musculatură. Prin acest tip de procedură se poate aborda coloana pentru o varietate de afecțiuni degenerative ale coloanei, cea mai cunoscută dintre acestea fiind hernia de disc. Ca intervenții din spectrul chirurgiei minim invazive, acestea pot fi de mai multe tipuri:

1. Microdiscectomia – chirurgia sub microscop operator

În cele mai multe centre de neurochirurgie se abordează coloana cu microscopul, ceea ce asigură o acuratețe mult mai ridicată a abordului, luminozitate crescută și o mai bună vizualizare a structurilor. Cu ajutorul microdiscectomiei, putem opera pe 1-2 nivele printr-o incizie de numai 2-2.5 cm. „Înainte, inciziile erau de 6-8-10 cm, în funcție și de volumul pacientului, ceea ce implica și o recuperare mai dificilă. Acum, în schimb, incizia e mai mică, scad pierderile de sânge, spitalizarea e mai scurtă și integrarea socio-profesională a pacienților are loc într-un interval de timp mai scurt, ceea ce, consider eu, reprezintă o serie de avantaje cu greutate.”, explică Dr. Mihail Dăncescu.

2. Chirurgia endoscopică

Multă lume e familiarizată cu chirurgia endoscopică abdominală, cu incizii mici și puține, în jur de 3 la număr. S-a reușit, la Spitalul Sf. Constantin, o intervenție de acest fel printr-o singură incizie. În tratamentul afecțiunilor coloanei, chirurgia endoscopică se face prin 2-3 incizii și se poate ajunge la nivelul pe care trebuie să lucrăm prin incizii de 8-10 mm.

O procedură specifică este chirurgia endoscopică ghidată prin tub, care folosește un dispozitiv anume, produs de o firmă de vârf care se ocupă numai cu așa ceva, numit Matrix. Principiul se numește tub în tub, iar operația decurge în felul următor: se face o mică incizie, de maxim 2 cm, după care se introduc tuburi de diametre succesiv crescânde, care lărgesc această incizie, ajungându-se până la 2.6-2.8 cm, după care se lucrează cu ultimul tub, sub microscop operator și cu instrumentar de microchirurgie specific.

3. Nucleoplastia

Această procedură se realizează fără incizie! Pe scurt, se abordează discul intervertebral printr-un ac de nucleoplastie, cu anestezie locală, sub ecran radiologic. „Iradierea nu este mare, întrucât nu apelăm decât la câte o fotografie, atunci când este nevoie, și avem grijă ca atât pacientul, cât și personalul să fie bine protejați”, explică domnul dr. Mihail Dăncescu. Se pătrunde, cu anestezie locală, în discul lezat cu un ac mai gros și se introduce astfel un dispozitiv numit DeKompressor, care scoate câteva grame din nucleul pulpos degenerat.

Întreaga intervenție durează 20 de minute, urmată de 3-4 ore de recuperare la pat și 2-3 săptămâni de activitate fizică redusă și tratament cu anti-inflamatorii.

„Beneficiul principal al pacientului este timpul scurt necesar recuperării, ceea ce implică o durată mai scurtă de spitalizare și un număr mai mic de absențe medicale de la locul de muncă. În plus, rana de la operația clasică nu mai reprezintă o problemă sau un motiv de îngrijorare, iar impactul psihologic asupra pacientului și apropiaților este mult mai mic.”

4. Vertebroplastia sau chifloplastia

Aceste intervenții se realizează prin introducerea unor ace în mijlocul vertebrelor, afectate de osteoporoza, formațiuni tumorale, tasare sau fracturi, prin care se injectează un tip special de ciment, care la temperatura corpului se expandează și se întărește, conferind stabilitate acelui corp vertebral și diminuând semnificativ durerile resimțite de pacient.

Acul intră în os, de asemenea, ghidat radiologic, dar unele vertebre sunt atât de fragile, încât se poate introduce acul cu mâna, sau cu un ciocănel, având permanent grijă la formațiunile vasculare și neurologice care nu trebuie atinse.

Peste tot în lume se încearcă implementarea acestui tip ce chirurgie spinală minim invazivă, datorită raportului costuri-beneficii foarte avantajos. „Beneficiul principal al pacientului este timpul scurt necesar recuperării, ceea ce implică o durată mai scurtă de spitalizare și un număr mai mic de absențe medicale de la locul de muncă. În plus, rana de la operația clasică nu mai reprezintă o problemă sau un motiv de îngrijorare, iar impactul psihologic asupra pacientului și apropiaților este mult mai mic.”, subliniază Dr. Mihail Dăncescu.

Cu toate că hernia de disc nu este tocmai un subiect preferat de discuție, este bine să știm că avem alternative de genul celor minim-invazive, care să ne permită tratarea sigură și facilă a acestei afecțiuni.

Comments are closed.