Anumite probleme de sănătate pot crește riscul chirurgical și anestezic.
Fiecare pacient propus pentru o intervenție chirurgicală care necesită intervenția medicului anestezist reanimator este supus unui consult preanestezic amanunțit. In cadrul acestui, medicul anestezist acționează pentru reducerea acestor riscuri prin:
– examinarea antecedentelor medicale ale pacientului (anamneză),
– efectuarea unui consult clinic (examen clinic obiectiv),
– studierea atentă și discutarea cu pacientul și familia acestuia a datelor de laborator, rezultatelor de imagistică, rezultatelor consulturilor interclinice, informațiilor corelate cu intervenția chirurgicală propusă.
În încheierea consultației, pacientului i se prezinta riscul anestezic evaluat pe scala de risc ASA (American Society of Anesthesiology), potențialele probleme care ar putea sa apară intra- sau post-operator (ca o consecință a fragilității organismului bolnavului sau consecință a actului anestezico-chirurgical), anticiparea nevoii de administrare de sânge (transfuzii) sau produse de sânge, anticiparea necesității de îngrijire postoperatorie în Terapie Intensivă cu tot ceea ce implică aceasta.
Medicul ATI explică variantele de tehnică anestezică aplicabile, ținând cont de terenul pacientului precum și de operația propusă, decizia finală asupra anesteziei luându-se de către medic în acord cu pacientul care semnează consimțamântul informat.
După consultul preanestezic, în perioada de timp care precede intervenția chirurgicală, medicul ATI stabilește o schemă de pregătire preoperatorie pentru a se asigura că pacienții ajung în sala de operație în cea mai bună stare posibilă. Aceasta se realizează prin abordarea factorilor de risc modificabili precum și prin optimizarea co-morbidităților preexistente. Domeniile de interes includ identificarea și tratamentul anemiei, optimizarea nutriției, renunțarea la fumat, profilaxia trombozei venoase profunde, optimizarea terapiilor medicale și fizioterapia preoperatorie.