„FII CU OCHII PE DIABET!”
Campanie pentru conștientizarea riscurilor diabetului zaharat și promovarea depistării precoce a acestuia lansată de Spitalul Sf. Constantin
În fiecare an, la nivel internațional, ziua de 14 noiembrie este cunoscută ca Ziua Mondială a Diabetului (World Diabetes Day), concept inițiat in 1991 de Federația Internațională de Diabet (IDF – International Diabetes Foundation) împreună cu Organizația Mondială a Sănătății. Această zi simbolică are ca scop să ofere o mai bună informare persoanelor expuse riscurilor de a dezvolta diabet sau care suferă de diabet, reprezentând acțiunea cu cea mai mare amploare la nivel mondial privind diabetul. Conform statisticilor puse la dispoziție de IDF (www.idf.org), tendințele privind incidența diabetului în rândul populației sunt îngrijorătoare:
- 415 milioane de adulți sufereau de diabet în 2015, număr estimat să crească la 642 de milioane (1 din 10 adulți) până în 2040;
- 542.000 de copii suferă de diabet de tip I;
- o naștere din 7 este afectată de diabetul gestațional;
- 1 din 2 diabetici adulți este încă nediagnosticat, iar cu cât acesta este diagnosticat mai târziu, cu atât crește riscul instalării complicațiilor diabetului;
- în multe țări diabetul reprezintă factorul principal pentru declanșarea afecțiunilor grave cum ar fi orbirea, bolile cardiovasculare, insufuciența renală, amputarea membrelor inferioare;
- la fiecare 6 secunde o persoană decedează din cauza diabetului.
Ce putem face să stopăm creșterea alarmantă a diabetului?
Până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 (160 milioane de cazuri estimate până în 2040) POT FI PREVENITE prin adoptarea unui stil de viață sănătos, iar screeningul pentru diabetul de tip 2 rămâne cea mai eficientă metodă pentru modificarea cursului acestuia și reducerea riscului de apariție a complicațiilor.
Spitalul Sf. Constantin se alătură campaniei internaționale și desfășoară pe parcursul lunii noiembrie o serie de acțiuni menite să prezinte publicului semnele timpurii ale diabetului, să informeze cu privire la riscuri, oferind de asemenea îndrumări persoanelor care suferă deja de diabet despre metodele de a controla boala. Brașovenii sunt invitați să se alăture acestei inițiative, calendarul evenimentelor fiind următorul:
- Duminică, 13 noiembrie 2016, între orele 10:00 – 18:00, reprezentanții Spitalului Sf. Constantin se vor afla la standul special amenajat cu această ocazie în incinta CORESI SHOPPING RESORT (în zona măsuțelor pentru copii „La șezătoare”), unde se vor efectua teste de glicemie gratuite și se vor oferi informații privind preventia diabetului, nutriția sănătoasă, importanța depistării precoce și riscurile diabetului. Persoanele depistate cu un nivel al glicemiei peste limitele normale vor putea beneficia ulterior, în cadrul cabinetului de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice al Spitalului Sf. Constantin, aflat în contract cu CAS, de investigații suplimentare, consultații gratuite și tratament în cazul confirmării suspiciunii de diabet, servicii oferite de Dr. Liliana Marin și Dr. Nicoleta Nistor.
- Luni, 14 noiembrie 2016, între orele 8:00 și 12:00, se vor efectua teste de glicemie gratuite pentru pacienți în cadrul ambulatoriului aflat la parterul Spitalului Sf. Constantin și la cabinetul de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din incinta Farmaciei Ropharma, Str. Lungă nr. 4.
- Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, între orele 10:00 – 14:00, va avea loc în Parcul „Tractorul” din Brașov, CROSUL “FUGI DE DIABET, ALEARGĂ PENTRU SĂNĂTATE!”, organizat de Asociația Județeană de Atletism Brașov în colaborare cu Spitalul Sf. Constantin și având ca parteneri Farmaciile Ropharma, Grand Fitness și Apel One Med.
- categorii de participare Cros:
- I – copii 5-10 ani baieti si fete > 1000m
- II – copii 11-15 ani baieti si fete > 1200m
- III – 15-19 ani baieti si fete > 1500m
- IV 20-25 ani baieti si fete > 2000m
- V – peste 25 de ani baieti si fete > 2500m
- Câștigătorii vor fi premiați cu medalii, diplome, tricouri, pachete oferite de Ropharma, abonamente Grand Fitness și alte premii surpriză din partea organizatorilor și sponsorilor.
- Modalitatea de înscriere: Participarea la competiție se face în baza înscrierilor transmise organizatorului până în data de 18 noiembrie 2016, pe bază de tabel (dacă sunt sportivi de la cluburi și asociații) și individual în baza datelor din buletin și a semnării declarației pe proprie răspundere că este apt pentru concurs și nu suferă de boli cronice sau acute care nu îi permit să facă mișcare și să participe la competiții. Înscrierile se pot face online pe site-ul ajabrasov.ro, pe adresele de e-mail: [email protected] și [email protected] iar validarea concurenților se va efectua în data de 19 noiembrie 2016 la ora 9.00 la locul de desfășurare a concursului, în baza înscrierilor.
- categorii de participare Cros:
În cadrul cabinetul de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice al Spitalului Sf. Constantin, aflat în contract cu CAS Brașov (Dr. Liliana Marin și Dr. Nicoleta Nistor), pacienții pot beneficia de consultații gratuite pe baza biletului de trimitere, interpretare analize, prescriere tratament și modularea dozelor de insulină, eliberare de rețete în regim compensat CAS și alte servicii de specialitate.
Spitalul Sf. Constantin, distins de Organizația Mondială a Sănătății cu premiul Hand Hygiene Excellence Award 2013, este un spital privat cu profil multidisciplinar inaugurat în 10 martie 2011, având în total 92 de paturi și dispunând de 12 secții cu saloane pentru spitalizare continuă și de zi, un bloc operator cu trei săli de operație multifuncționale, o secție de terapie intensivă dotată cu 13 paturi specializate precum și ambulatoriul de specialitate (policlinica).
În 5 ani de activitate, cu peste 6000 de intervenții chirurgicale și mai mult de 20000 de pacienți tratați, Spitalul Sf. Constantin a adus în România o nouă viziune asupra actului medical, atât ca mod de abordare a pacienților, cât și ca metode de tratament și investigație. La condițiile de nivel internațional de care beneficiază pacienții spitalului privat se adaugă aparatura modernă, corectitudinea actului medical și, nu în ultimul rând, dedicarea totală a personalului.