Terapia cu plasmă autologă bogată în trombocite este o formă de medicină regenerativă ce poate valorifica abilitățitile organismului de a se vindeca.
Plasma este compusă în mare parte din apă și proteine și oferă un mediu pentru ca globulele roșii, globulele albe și trombocitele să circule prin organism.
PRP este plasmă cu mult mai multe trombocite decât ceea ce se găsește de obicei în sânge. Concentrația de trombocite – și, prin urmare, concentrația de factori de creștere – poate fi de 5 până la 10 ori mai mare decât de obicei.
Trombocitele sunt binecunoscute pentru abilitățile lor de coagulare, dar conțin și factori de creștere care pot declanșa reproducerea celulară și pot stimula regenerarea țesuturilor sau vindecarea în zona tratată. În acest fel, injecțiile cu PRP folosesc sistemul de vindecare al fiecărui pacient în parte pentru a îmbunătăți problemele musculo-scheletice.
Injecțiile cu PRP sunt pregătite prin recoltarea a 20ml din propriul sânge și centrifugarea acestuia pt separarea plasmei cu trombocite de celelalte componente ale sângelui și apoi injectată în zona țintă, cum ar fi un genunchi sau un tendon.
Infiltrațiile PRP se recomandă în următoarele cazuri:
-Afecțiunile cartilajelor articulare în stadiu incipient sau moderat: artroza sau condromalacia genunchiului, artroza șoldului, a gleznei sau de umăr. În aceste cazuri se poate combina/ sau nu, preparatul de plasmă cu acid hialuronic.
-Afecțiuni degenerative ale tendoanelor: tendinite ale umărului (coafa rotatorie), achileana, epicondilite (tennis elbow), tendinitele genunchiului (tendon rotulian/ cvadriceps).
Terapia PRP funcționează prin accelerarea propriului proces de vindecare al corpului. Articulațiile, tendoanele și ligamentele corpului tău primesc un flux sanguin limitat; prin urmare, în majoritatea cazurilor, este foarte dificil ca aceste zone să se vindece singure. Injectarea propriului PRP direct la locul leziunii funcționează prin încurajarea creșterii și regenerarea celulelor noi, sănătoase.
Pregătirea înainte de procedură
– opriți medicamentele antiinflamatoare (AINS) cu 7-14 zile înainte de procedură (de exemplu, ibuprofen, naproxen, celebrex etc.)
– opriți medicamentele anticoagulante sau antiagregante plachetare cu 7 zile înainte de procedură (doar după un consult Cardiologic prealabil!)
– asigurați o hidratare adecvată (minim 2l apă pe zi) cu cel puțin 72 de ore înainte de procedură până la data injectării.
*Deshidratarea poate reduce probabilitatea recoltării unei cantități adecvate de sânge, ceea ce poate afecta negativ rezultatul injecției.
Procedura este simplă și se realizează în ambulatoriu, fară a necesita spitalizare și, fiind vorba despre un tratament autolog (folosim sângele propriu), nu există reacții alergice date de produsul injectat. De asemenea ele pot fi folosite singure sau în combinație cu alte proceduri.