Joi, 10 martie 2016, în cadrul secției de ortopedie a Spitalului Sf. Constantin Brașov a fost efectuată cu succes, în premieră pentru Brașov, o artroscopie de șold. Această tehnică minim-invazivă, deosebit de rară, efectuată de Dr. George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie, a fost utilizată în cazul de față pentru tratamentul unei leziuni preartrozice a șoldului, la un pacient în vârstă de 37 de ani. Spitalul brașovean se plasează astfel printre puținele centre de ortopedie din Europa care dețin competențele și dotările de avangardă necesare efectuării unei astfel de proceduri.
Acest eveniment medical a coincis cu aniversarea a 5 ani de la începerea activității la Spitalul Sf. Constantin, fiind încă o dovadă a faptului că unitatea medicală a reușit să se poziționeze în topul medicinei private românești prin intervențiile chirurgicale complexe efectuate (multe din ele în premieră județeană sau chiar națională) și mai ales prin competențele echipei medicale.
„Afecțiunea de care suferea pacientul nu necesita încă în acest moment protezarea șoldului, însă dacă ar mai fi fost amânată ar fi avut consecințe catastrofale pentru pacient și protezarea ar fi fost din păcate singura soluție. Tânărul avea dificultăți de mobilitate și era chiar în pericol de a-si pierde locul de muncă. Cu ajutorul acestei intervenții sperăm să amânăm protezarea cu cel puțin 20 de ani”, explică Dr. George Muntean.
Intervenția chirugicală, efectuată în anestezie generală, a durat 4 ore și a presupus efectuarea a două mici incizii de 6-7 mm fiecare. Printr-una din incizii se introduce un dispozitiv optic ce permite vizualizarea articulației pe un ecran HD, iar prin cealaltă incizie se introduc instrumente chirurgicale special concepute pentru artroscopie, cu care se pot remedia majoritatea suferințelor articulației, în acest caz rezecția excrescențelor osoase patologice.
Printre avantajele incontestabile ale artroscopiei trebuie menționată în primul rând vindecarea mai rapidă comparativ cu intervenția clasică, pentru ca suferințele induse de rană sunt mai reduse, durerea este mult diminuată, sprijinul pe membrul operat este reluat din ziua operației iar reinserția profesională se poate face rapid. Un alt avantaj, deloc de neglijat, sunt cicatricile practic invizibile pentru un ochi neavizat ce rămân în urma operației.
„Ne bucurăm că dispunem de competențele și dotările necesare pentru a rezolva problemele ortopedice ale pacienților care nu reușesc să găsească soluții în alte centre și că le putem propune aici, la Brașov, proceduri chirurgicale și condiții de spitalizare de nivel internațional”, adaugă Dr. George Muntean.
Secția de ortopedie-traumatologie a Spitalului Sf. Constantin, sub conducerea Dlui Dr. George Muntean, doctor în științe medicale și cadru universitar, oferă pacienților soluții moderne de tratament pentru o gamă largă de afecțiuni ortopedice, începând de la leziunile articulațiilor și ligamentelor și până la fracturi. În plus, ținând cont de faptul că în ortopedie riscul complicațiilor post-operatorii generate de infecții este unul din factorii cruciali pentru reușita operațiilor, politica de igienă intraspitalicească pentru care spitalul a obținut recunoașterea internațională aduce un plus de siguranță pentru pacienți.
Spitalul Sf. Constantin, distins de Organizația Mondială a Sănătății cu premiul Hand Hygiene Excellence Award 2013, este un spital privat cu profil multidisciplinar, având în total 92 de paturi în 12 secţii cu saloane pentru spitalizare continuă şi de zi, o secţie ATI cu 13 paturi, un ambulatoriu de specialitate și un laborator de analize. În cei 5 ani de activitate, cu peste 6500 de intervenții chirurgicale, mai mult de 30.000 de pacienți internați și 140.000 de servicii de ambulatoriu efectuate, Spitalul Sf. Constantin a adus în România o nouă viziune asupra actului medical, atât ca mod de abordare a pacienților, cât și din punctul de vedere al metodelor de tratament și investigație.