Sudoscan postare 01 2048x2048 1

NOU la Spitalul Sf. Constantin – Aparatul SUDOSCAN

Neuropatia de fibre mici este o afecțiune frecventă ce poate afecta milioane de oameni și poate cauza dizabilitate importantă.

Ce simptome determină neuropatia de fibre mici? Indiferent de cauză, neuropatia de fibre mici poate determina durere cu caracter de furnicătură, arsură, amorțeală, senzație de rece care se accentuează mai ales în repaus. În 50 % dintre cazuri această afecțiune este asimptomatică. Afectarea, în majoritatea cazurilor, este dependentă de lungime, motiv pentru care afectează inițial membrele inferioare, mai exact picioarele.

Pe lângă aceste simptome, neuropatia de fibre mici poate determina amețeli la ridicarea în picioare, constipație sau retenție de urină, disfuncție sexuală, uscăciunea ochilor sau gurii, modificări ale sudorației.

Cauza acestor neuropatii poate fi neprecizată (neuropatii idiopatice) sau ele pot fi secundare altei afecțiuni, cea mai frecventă fiind diabetul zaharat. ADA (Asociația Americană de Diabet) recomandă ca toți pacienții diabetici să fie evaluați anual în ceea ce privește neuropatia periferică autonomă.

Printre alte boli ce pot cauza neuropatie de fibre mici se numără – disfuncția tiroidiană, sarcoidoza, amiloidoza, deficitul de vitamina B12, medicația neurotoxică (chimioterapia, de ex), boala celiacă, sindroamele paraneoplazice și paraproteinemiile.

Acest tip de neuropatie poate să apară individual sau concomitent cu neuropatia de fibre mari, alteori progresează către neuropatia de fibre mari, motiv pentru care această examinare vine în completarea electroneuromiografiei.

Afectarea fibrelor nervoase mici poate fi reversibilă prin tratament specific dacă este detectată precoce.

SUDOSCAN este un aparat non-invaziv care măsoară cu acuratețe, simplu și rapid, în 3-5 minute, gradul de afectare al fibrelor nervoase mici periferice. Folosește o tehnologie patentată care evaluează funcția glandelor sudoripare, care este controlată de fibrele nervoase mici, ca cele care sunt implicate în sensibilitatea dureroasă. Rezultatele sunt specifice în 98% din cazuri, 75% sensibile iar erorile sunt sub 5%.

  • Liliana Marin

Medic primar Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice

  • Letiția Zecheru – Lăpușneanu

Medic Primar Neurologie

clock circular outline 80x80 1

Rapid

Pacientul nu necesită pregătire în prealabil
Rezultate în 3 minute
Diagnostic sigur

lock 80x80 1

Sigur

Non-invaziv
Ușor de utilizat
Aprobat CE și FDA

target 80x80 1

Precis

Rezultate cantitative reproduse cu acuratețe
Tehnologie inovatoare

Bibliografie:

  • Schwarz PE, Brunswick P, Calvet JH. EZscan a new tool to detect diabetes risk. Br J Diabetes Vasc Dis 11:204-209
  • Khalfallah K, Ayoub H, Calvet JH, Neveu X, Brunswick P, Griveau S, Lair V, Cassir M, Bedioui
  • Non invasive galvanic skin sensor for early diagnosis of sudomotor dysfunction: Application to Diabetes. IEEE sensors Journal 2010 :12(3) :456-63
  • Michal G.Porubcin and Peter Novak, Diagnostic accuracy of Electrochemical Skin Conductance in the Detection of Sudomotor Fiber Loss, Front Neurol.2020; 11:273
  • Alexandra Hovaguimian and Cristopher H.Gibbons, Diagnosis and Treatment of Pain in Small Fiber Neuropathy, 2011.