“Avantajul acestei metode de tratament este diminuarea presiunii la nivelul discului intervertebral degenerat și scăderea tensiunii la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca pacientul să sufere vreo incizie.”
Nucleoplastia – procedura modernă, minim-invazivă pentru tratamentul herniei de disc
La Spitalul Sf. Constantin din Brașov, pacienții care suferă de hernie de disc pot alege tratarea acestei afecțiuni printr-o procedură minim-invazivă ce poate dura numai 20 de minute.
“Avantajul acestei metode de tratament este diminuarea presiunii la nivelul discului intervertebral degenerat și scăderea tensiunii la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca pacientul să sufere vreo incizie.”– spune Dr. Mihail Dăncescu, șef secție Neurochirurgie la Spitalul Sf. Constantin.
Despre hernia de disc:
Incadrată în categoria afecțiunilor degenerative ale coloanei vertebrale, hernia de disc se manifestă la nivelul discurilor aflate între vetrebrele coloanei și constituie una dintre cele mai serioase boli de natură neurologică, prin numărul mare de cazuri și prin intensitatea suferinței produse.
Pentru o lungă perioadă de timp, procedurile neurochirurgicale au fost privite cu teamă și reticență, însă, odată cu apariția conceptului de chirurgie spinală minim-invazivă, aceste temeri au fost acoperite. Nucleoplastia este o astfel de procedură minim-invaziva, care se adresează în mod specific pacienților cu hernie de disc.
Intervenția de nucleoplastie este o metodă practicată în condiții de bloc operator pentru pacienții cu hernie de disc. Procedura se efectuează cu anestezie locală, durează aproximativ 20 de minunte și constă în introducerea unui ac (mai gros – trocar 10-12G) în discul intervertebral. Pe acest trocar se introduce un dispozitiv (Dekompresor – Stryker) cu care se elimina o parte din nucleul pulpos. În timpul imediat urmator se injectează câțiva mililitri de Ozon (O3) cu multiple roluri benefice asupra discului intervertebral și a țesuturilor înconjurătoare. Pacientul se poate mobiliza după 2-4 ore. Procedura se poate efectua la 1-2 niveluri într-o ședință.
Nu orice hernie de disc are indicație de nucleoplastie (vârsta pacientului de regulă nu trebuie să depășească 45 de ani, discul intervertebral să nu conțină fragmente libere migrate în canalul rahidian și să nu prezinte simptome de deficit neurologic precum pareza, pacientul să nu fie obez și să nu fi suferit în trecut altă intervenție chirurgicală pe coloană). Tratamentul este individualizat și indicația bine stabilită are rol important în gradul de reușită a procedurii – motiv pentru care este foarte important ca medicul să evalueze clinic pacientul și să decidă dacă se recomandă nucleoplastia sau intervenția clasică. Această reușită este de 75-80%. Nereușita procedurii nu atrage după sine agravarea stării pacientului, ci necesitatea unei intervenții „clasice”.
Dr. Mihail Dăncescu este medic primar, șef al secției de neurochirurgie la Spitalul Sf. Constantin și deține o experiență medicală vastă, cumulată prin sute de cazuri soluționate cu succes.
Având la baza o rata de succes tot mai mare, riscuri mici, costuri reduse pentru pacienți și posibilitatea unei recuperări rapide, nucleoplastia este considerată o procedură modernă și tot mai solicitată în tratamentul herniei de disc.
În acest sens, Spitalul Sf. Constantin din Brașov oferă această procedură de tratament pacienților din întreaga țară, oferindu-le posibilitatea unor consultații de specialitate, unui diagnostic profesionist și unui tratament de ultimă generație pentru afecțiunile degenerative ale coloanei vertebrale, printre care se numără și hernia de disc.
Secția de neurochirurgie a spitalului asigură tratamentul medical complet pentru hernia de disc, de la investigații, diagnostic și act operator, până la îngrijirile post-operatorii.
Comments are closed.