Echipa de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare Adulți și Copii al Spitalului Sf. Constantin din Brașov a realizat, în premieră, o intervenție chirurgicală complexă prin abord minim invaziv pentru corectarea unei duble insuficiențe valvulare severe – mitrală și tricuspidiană.
⚕️ Pacienta, în vârstă de 68 de ani, a fost diagnosticată cu această afecțiune în urma unui consult cardiologic de rutină efectuat în ambulatoriul nostru de specialitate. Investigațiile ulterioare, printre care teste biologice, ecocardiografie transtoracică și transesofagiană, au confirmat diagnosticul și au condus la stabilirea indicației operatorii.
Desfășurarea intervenției
Intervenția a constat în efectuarea unei minitoracotomii drepte de aproximativ 7 cm, urmată de:
- Atriotomie dreaptă și anuloplastie De Vega la nivelul inelului tricuspidian;
- Atriotomie stângă și înlocuire a valvei mitrale cu o proteză tisulară Hancock.
Ambele proceduri au fost realizate prin abord minim invaziv – minitoracotomie laterală dreaptă, o premieră pentru echipa de Chirurgie Cardiovasculară a centrului nostru. Comparativ cu metodele clasice (care implică sternotomie), această tehnică presupune o recuperare mult mai rapidă, cu reluarea activităților zilnice în doar câteva zile postoperator.
Intervenția s-a desfășurat fără complicații intra sau postoperatorii, iar pacienta a avut o evoluție favorabilă, fiind externată în a patra zi postoperator, cu o recuperare rapidă și eficientă.
Echipa medicală
Succesul acestei intervenții a fost posibil datorită colaborării unei echipe medicale multidisciplinare, formată din:
- Chirurgie cardiovasculară:
Dr. Sorin Baloș, As. instrumentar Mădălina Șerb, As. Aura Taraș, tehnician perfuzionist Joszef Budai - Anestezie și terapie intensivă:
Dr. Mădălina Crișan, As. Raluca (…) - Cardiologie:
Dr. Ramona Constantin
Insuficiența mitrală – informații esențiale
Insuficiența valvei mitrale (sau regurgitarea mitrală) se caracterizează prin întoarcerea fluxului sanguin din ventriculul stâng către atriul stâng, în timpul fazei sistolice a ciclului cardiac.
Formele ușoare pot fi asimptomatice sau pot cauza doar o ușoară oboseală.
Formele severe, netratate, pot duce la hipertensiune pulmonară, insuficiență tricuspidiană secundară, fibrilație atrială sau insuficiență cardiacă.
Cele mai frecvente cauze de insuficiență mitrală:
A. Cauze primare / organice:
- Prolapsul de valvă mitrală: o foită a valvei se deplasează anormal spre atriul stâng;
- Febra reumatică: în urma unor infecții repetate, valva mitrală este afectată structural.
B. Cauze secundare / funcționale:
- Degenerarea valvulară legată de vârstă (calcificare);
- Boala cardiacă ischemică (infarct care afectează suportul valvei);
- Cardiomiopatia dilatativă (dilatarea inimii afectează închiderea valvei);
- Endocardita (infecție care poate deteriora valva);
- Fibrilația atrială / flutterul atrial (dilatarea atriului stâng duce la insuficiență valvulară).
Chirurgie cardiacă minim invazivă la Spitalul Sf. Constantin
Spitalul Sf. Constantin este singura unitate medicală din Brașov unde se realizează intervenții chirurgicale cardiace prin abord minim invaziv, cu incizii reduse și recuperare accelerată.
Aceste intervenții sunt decontate parțial prin Casa de Asigurări de Sănătate, facilitând accesul pacienților la tratamente de ultimă generație.
Prin această premieră chirurgicală – corectarea dublă valvulară mitrală și tricuspidiană prin abord minim invaziv, echipa noastră demonstrează încă o dată angajamentul față de excelența în chirurgia cardiovasculară și față de îngrijirea personalizată și modernă a fiecărui pacient.
Informații și programări:
Spitalul Sf. Constantin
Calea București nr. 318, Iuliu Maniu nr. 49
Call Center 0268 300 300
www.spitalulsfconstantin.ro
[email protected]