Să spunem STOP abuzului de antibiotice!

Articol realizat cu sprijinul medicului primar boli infecțioase, coordonator CPCIN, Spitalul Sf. Constantin


Săptămâna pentru conștientizarea și responsabilizarea față de folosirea abuzivă a antibioticelor – World Antibiotic Awareness Week, 13-19 November 2017

În această săptămână, la nivel mondial și sub egida World Health Organization (WHO/ OMS), se marchează un moment important ce dorește să sublinieze, o dată în plus, importanța administrării judicioase a antibioticelor atât în uzul uman, cât și în cel veterinar sau în agricultură.

În cadrul campaniei de conștientizare se organizează cursuri, prelegeri, emisiuni interactive pe această temă, ce doresc să atragă atenția atât prescriptorilor de antibiotice – medicii – cât și pacienților asupra importanței utilizării corecte a antibioticelor (când, dacă, cum și cât trebuie administrate), în scopul scăderii abuzului de antibiotice și implicit a riscului de selecție de tulpini multirezistente sau de emergența a infecției cu Clostridium difficile.

De ce e atât de importantă conștientizarea respectării măsurilor de igienă, atât în spitale cât și în mediul comunitar?

iată câteva date statistice:

  • 1 din 10 pacienți dobândește o infecție în timpul îngrijirilor medicale;
  • >32% dintre pacienții chirurgicali dobândesc o infecție postoperatorie, peste 51% cu germeni rezistenți;
  • >90% din personalul medical nu îsi spală mâinile, în anumite spitale;
  • infecțiile cauzează >56% dintre decesele nou-născuților;
  • >20% dintre femeile africane dobândesc o infecție după nașterea prin cezariană;
  • 50-70% dintre injecțiile administrate în anumite țări sunt nesigure/ periculoase;
  • INFECȚIILE pot conduce la dizabilități, rezistența antibiotică, prelungirea spitalizării sau deces.

O lipsă sau o aplicare deficitară a măsurilor de igienă conduce inevitabil la infecții cu germeni din ce în ce mai redutabili și, implicit, la un consum mai mare de antibiotice din ce în ce mai complexe.

Ce este rezistența la antibiotice?

Uneori, antibioticele care funcționează la un moment dat pentru anumiți microbi își pierd eficacitatea. Acest lucru se întâmplă atunci când bacteriile se modifică și nu mai pot fi distruse de către antibiotic, antibioticul devine ineficient în tratamentul infecțiilor cauzate de bacteriile respective. Cu alte cuvinte, microbii devin rezistenți și se multiplică în organismul infectat, chiar dacă pacientul urmează tratamentul antibiotic. Acest proces se numește rezistență antibiotică și își are de obicei cauza în abuzul de antibiotice și utilizarea greșită a antibioticelor.

Cum ajung bacteriile rezistente în organismul dvs.?

Infecțiile se produc, de obicei, atunci când există o „poartă de intrare” a microbilor în organism, la nivelul plăgilor chirurgicale sau al căilor intravenoase, cel mai frecvent prin intermediul mâinilor murdare. În spitalele în care utilizarea antibioticelor este abuzivă/ greșită, există un risc mult crescut ca bacteriile existente să devină rezistente la antibiotic și să producă infecții nozocomiale (infecții asociate actului medical) mult mai greu de tratat.

Rezistența la antibiotice se poate întâlni doar în spitale sau ea apare și în comunitate?

Rezistența la antibiotic este o problemă universală, atât în spitale, cât și în comunitate.

De ce trebuie să te îngrijoreze bacteriile rezistente la antibiotice?

În general, tratamentul antibiotic conduce la distrugerea bacteriilor, însă în cazul microbilor multirezistenți, tratamentele antibiotice disponibile nu reușesc întotdeauna acest lucru, neputând împiedica multiplicarea bacteriilor în organism. Aceste infecții pot fi grave sau pot conduce la deces. Bacteriile multirezistente se pot raspândi la alți pacienți vulnerabili, însă în egală măsură la membri ai familiei, colegi. Problema bacteriilor multirezistente interesează întreaga comunitate, întrucât răspândirea acestor microbi este extrem de rapidă, iar numărul antibioticelor de rezervă/ nou apărute este in scădere.

Care este măsura de bază prin care personalul medical poate opri transmiterea infecțiilor cu germeni rezistenți către pacienți?

Răspunsul este simplu: IGIENA MÂINILOR!

Există anumite momente-cheie în care personalul medical trebuie să aplice măsurile de igienă a mâinilor pentru a-și proteja pacientul de microbii rezistenți:

Înainte de contactul cu un pacient, de exemplu înaintea unei examinări sau ajutându-l să se mobilizeze:

Momentul 1: înaintea atingerii unui pacient;

Momentul 2: Înainte de un gest curat/ aseptic, de exemplu înaintea unui gest medical ce presupune atingerea directă a membranelor sau a unei porțiuni de tegument lezat, de exemplu efectuarea pansamentelor, inserția cateterului urinar, igiena orală, inserția și manipularea cateterelor intravenoase;

Momentul 3: inainte sau dupa utilizarea manusilor, dupa contactul cu lichide biologice;

Momentul 4: dupa terminarea consultatiei pacientului;

Momentul 5: dupa atingerea mediului ambiental al pacientului, ale efectelor acestuia.

Ce pot face pacienții pentru a limita dezvoltarea rezistenței antibiotice în spitale?

Atunci când sunt internați, și pacienții pot contribui la limitarea răspândirii microbilor rezistenți printr-un gest simplu: IGIENA MÂINILOR.

Iată câteva exemple de momente în care igiena mâinilor este necesară:

  • Înainte de a atinge propriul pansament sau liniile intravenoase (perfuzia, branula)
  • După atingerea altor pacienți sau a mediului ambiental al acestora
  • După utilizarea toaletei

De asemenea, într-un mod politicos, pacienții pot sprijini aplicarea corectă a regulilor de igienă, întrebând personalul medical dacă și-a dezinfectat mâinile în momentele- cheie necesare.

Un îndemn pentru tine:

  • Preîntâmpină apariția infecțiilor printr-un stil de viață sănătos (alimentație sănătoasă, igienă corectă, sport), astfel încât să nu ai nevoie de antibiotice.
  • Evită infecțiile prin spălarea regulată a mâinilor acasă, la locul de muncă, restaurant, școală, sala de sport etc.
  • Lasă medicul să prescrie antibioticul adecvat, atunci când e nevoie; nu cere antibiotic! Fii conștient că antibioticele nu au efect în infecțiile virale.
  • Dacă ți se prescrie un antibiotic, întreabă cum va ajuta acest medicament în tratamentul afecțiunii tale. Fii informat!
  • Respectă prescrierea antibioticelor făcută de către medic (doză, durată, interval), nu omite și nu opri tratamentul chiar dacă începi să te simți mai bine.
  • Nu păstra și nu utiliza antibioticele rămase de la un tratament pentru altă afecțiune. Chiar dacă unele infecții pot semăna, ele nu sunt identice și nu răspund întotdeauna la același tratament.
  • Nu împărți medicamentele prescrise ție cu alții: acest lucru poate duce la admnistrarea lor greșită și implicit la apariția rezistentei. Antibioticele sunt medicamente puternic și pot avea efecte negative.
  • Încurajează-ți familia și prietenii să ia antibiotice doar când sunt necesare și recomandate de medic.