4. imagine.contact 1 scaled 1

Proctologie

Boala hemoroidală

Statisticile actuale spun că un procent de până la 20% (1 persoană din 5) din populația sub 50 de ani poate fi afectată de hemoroizi, iar acest procent crește la 50% (1 persoană din 2) din populația cu vârsta peste 50 de ani.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilatații venoase (varice) aflate sub mucoasa rectală distală și a canalului anal, care contribuie cu aproximativ 15–20% din presiunea anală de repaus, asigurând astfel închiderea completă a canalului anal. Prin urmare, simpla prezență a hemoroizilor este nu numai normală ci chiar fiziologică.

Boala hemoroidală apare atunci când hemoroizii se dilată, se inflamează, se trombozează sau prolabează, iar cel mai frecvent simptom este sângerarea rectală nedureroasă, urmat de durere, disconfort, prezența unei tumefacții și a pruritului.

Factorii de risc pentru apariția hemoroizilor sunt constipația, sarcina și activitățile care presupun perioade îndelungate in poziția șezând. Simptomatologie hemoroidală pare a fi accentuată de prezența în alimentație a alimentelor condimentate (iuți) și a alcoolului.

Cum tratăm hemoroizii?

De cele mai multe ori, în stadiile incipiente ale bolii hemoroidale, un tratament medicamentos este suficient pentru a ameliora simptomele pentru perioade îndelungate. În stadiile avansate ale bolii însă, tratamentul medicamentos este ori insuficient pentru a ameliora simptomele (spre exemplu in cazul pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic) sau ameliorarea simptomatologiei nu este de durată și atunci o intervenție chirurgicală se impune.

Alte patologii proctologice

Fisura anala

Fisura anala este una dintre cauzele de durere perianala, alaturi de hemororizi. Din pacate, odata aparuta, fisura anala determina o durere acuta, importanta, sub forma de arsura in momentul contactului scaunului cu fisura, ceea ce induce un spasm anal reflex si frica pacientului de a avea scaun. Implicit apare un cerc vicios in care constipatia se accentueaza si de fiecare data cand pacientul are scaun, acesta fiind dur, suprapus peste spasmul sfincterian, fisura se accentueaza. Ca si tratament putem propune pacientului un tratament conservator, medicamentos initial, urmat de un tratament chirurgical, daca pacientul nu raspunde tratamentului medicamentos.

Fistula perianala

O fistula perianala reprezinta o comunicare anormala intre interiorul canalului anal si pielea perianala. De multe ori prima manifestare a unei astfel de fistule este abcesul perianal. Din punct de vedere al tratamentului fistulei preferam un tratament chirurgical in 2 timpi – insertia unui seton in interiorul traiectului fistulos pentru a permite drenajul traiectului si maturarea lui, urmata fie de tratamentul laser al fistulei, fie de excizia chirurgicala a fistulei cu cicatrizare secundara.

Condiloamele perianale

Reprezinta leziuni tumorale de mici dimensiuni cauzate de catre virusul HPV, de cele mai multe ori pe fondul unui teren imunodeprimat, dar nu numai. Tratamentul este reprezentat de excizia leziunilor, care are ca si avantaj fata de vaporizarea lor cu ajutorul laserului faptul ca obtinem efectiv piese de tesut care pot fi evaluate de catre un anatomopatolog pentru a vedea daca aceste leziuni sunt canceroase sau pre-canceroase.

Problemele de statica pelvina si incontinenta

Acest tip de probleme afecteaza mai ales femeile, fie dupa o nastere naturala dificila, fie pe masura inaintarii in varsta. De multe ori problemele precum prolapsul rectal sau rectocelul sunt ascunse de catre o constipatie rebela la tratamentul cu laxative, iar alte paciente pot suferi fenomene de incontinenta fie pentru gaz, fie pentru materii fecale, de cele mai multe ori secundar unor nasteri dificile. Tratamentul acestora va tine cont de rezultatele unor explorari suplimentare, precum defecografia, care vor permite punerea unui diagnostic precis si implicit stabilirea conduitei terapeutice.