Săptămână trecută echipa de medici din cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare ( CBCV ) al Spitalului Sf. Constantin a efectuat cu succes încă o intervenție de endoprotezare a unui anevrism aortic subrenal (EVAR). Procedura complexă de endoprotezare aortică – EVAR este rezultatul unei echipe multi-disciplinare, cardiolog intervenționist, cardiolog, chirurg cardiovascular, anestezist și imagist.
Endoprotezele pentru tehnica EVAR (Endovascular Aneurysm Repair) sunt decontate în totalitate de C.A.S. în cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin prin Programul Național de Tratament al anevrismelor aortice prin tehnici hibride.
Avantajele acestei tehnici, pe lângă riscul mult redus comparativ cu tehnica chirurgiei clasice, constau în abordul minim invaziv, număr redus de zile de spitalizare, perioadă scurtă de recuperare și reinserția socială rapidă a pacientului .
Anevrismul de aortă abdominală cu localizare subrenală este o afecțiune redutabilă care în lipsa unui tratament adecvat și prompt poate cauza complicații majore (ruptura cu hemoragie masivă fiind cea mai gravă dintre ele).
Factorii de risc pentru apariția acestei afecțiuni sunt: HTA (Hipertensiunea arterială), dislipidemia, ateroscleroza, fumatul.
Simptomatologia este frecvent atipică: manifestările digestive, durerea abdominală și lombară fiind printre simptome.
Diagnosticarea se face prin metode imagistice dintre care enumerăm ecografia abdominală, CT și RMN abdomen și pelvis. Stabilirea strategiei de implant și a tipului de endoproteză se face prin măsurători suplimentare de înaltă rezoluție pe baza imaginilor obținute prin Angiografie CT (disponibilă în Spitalul Sf. Constantin).
Pacientul în vârstă de 63 de ani cu multiple comorbidități, diagnosticat recent cu anevrism aortă abdominală, având diametrul maxim de peste 60mm, a beneficiat de tehnica minim invazivă prin abord transfemural bilateral (metoda de elecție în aceste situații) denumită EVAR. Endoproteza este avansată prin interiorul arterelor iliace până în aorta abdominală. La acest nivel se produce prin autoexpandare, sigilarea subrenală și la nivelul arterelor iliace a anevrismului, astfel încât fluxul sangvin este direcționat exclusiv prin interiorul protezei spre membrele inferioare.
Procedura a decurs fără complicații, evoluția postoperatorie a fost favorabilă, pacientul fiind mobilizat repede și externat după 3 zile.
Echipa medicală:
Chirurgie cardiovasculară: Dr. Felix Fărcaș, Dr. Andra Gruia, As. Mădălina Șerb, As. Aura Taraș
Cardiologie Intervențională: Dr. Mihai Ursu, Dr. Costică Baba, As. Cristina Trăistaru
Anestezie: Dr. Mădălina Crișan, As. Loredana Modorcea
Informații și programări :
Call-Center Spitalul Sf. Constantin: 0268.300.300
Programări și relații pacienți CBCV adulți și copii al SCC: 0790900199