Unde greșim cel mai des în alimentație atunci când dorim să scădem în greutate?

Răspunsurile la această întrebare ni le oferă Dr. Liliana Marin, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Spitalul Sf. Constantin

Atunci când vrem să slăbim, căutăm informații mai ales pe internet, unde suntem expuși de cele mai multe ori unor greșeli fără să realizăm imediat că suntem induși în eroare. Cuvântul „dietă” este intens folosit, este la modă și nu este înțeles corect. În primul rând, dieta nu durează o săptămână, o lună sau o anumită perioadă aleasă fără nicio logică. Excepție fac anumite condiții medicale (de exemplu postoperator), dar atunci sunteți monitorizați de către medici.

În al doilea rând, nu există „dietă de slăbit fără mișcare” – aceasta se numește înfometare. Sunt persoane care au slăbit în acest mod asumându-și riscurile, dar pentru a se menține au apelat până la urmă tot la exercițiul fizic! O „dietă” nu înseamnă: „azi mâncați supă de varză, mâine un măr, apoi toată ziua apă cu lămâie, după ora 18 (clasic) nu mâncați nimic iar peste… o vreme mâncați ce vreți dumneavoastră orice, oricât… etc”.

În afară de faptul că aceste „diete hipocalorice” au efecte negative asupra organismului (carențe de vitamine și nutrienți, căderea părului, fragilitatea unghiilor, depresie, infertilitate, insomnii), produc o scădere ponderală rapidă pe baza masei musculare determinând tulburări de comportament alimentar, cu perioade de „overeating” (supraalimentare), care duc în final la creșterea exagerată a procentului de țesut adipos, cel muscular rămânând proporțional redus.

O mare greșeală aliemntară o reprezintă și neglijarea meselor, datorită faptului că suntem mai tot timpul ocupați sau stresați. Organismul nostru funcționează optim și se realizează un control ponderal adecvat atunci când frecvența meselor este una corectă, adică trei mese principale și două gustări (fructe, sucuri naturale -storcător- de fructe și legume, iaurt, sana sau lapte).

Activitatea fizică nu trebuie deloc neglijată, fiind un factor extrem de important în procesul de slăbire. Este recomandat să facem exercițiu fizic cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Atunci când o persoană cu grad de obezitate experimentează un eșec în acest proces deloc facil, alături de exercițiul fizic, poate veni în ajutor terapia medicală nutrițională individualizată, care presupune recomandarea de către medicul nutriționist a unei cantități bine stabilite de glucide, proteine și lipide în funcție de rata metabolică bazală (energia necesară organismului pentru a susține funcțiile vitale, în repaus), necesarul caloric estimat în funcție de activitatea fizică și bolile asociate (acolo unde este cazul), indicele de masă corporală (greutate, înălțime), analiza compoziției corporale prin bioimpedanța și analizele de laborator.

Comments are closed.