Poster Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientilor 2024

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2024

Ziua mondială pentru siguranţa pacientului este marcată la 17 septembrie cu scopul de a creşte gradul de conştientizare globală cu privire la necesitatea implicării active a pacienţilor şi a familiilor acestora la toate nivelurile de îngrijire a sănătăţii pentru a îmbunătăţi siguranţa acestora.

În 2024, tema stabilită de către OMS pentru marcarea acestei zile este “Îmbunătăţirea diagnosticului pentru siguranţa pacienţilor” cu sloganul “Get it right, make it safe!”, subliniind importanţa critică a diagnosticului corect şi în timp util în asigurarea siguranţei pacienţilor şi îmbunătăţirea rezultatelor sănătăţii. Un diagnostic identifică problema de sănătate a pacientului şi este o cheie pentru accesul la îngrijirea şi tratamentul de care are nevoie. 

Dovezile arată că atunci când pacienții sunt tratați ca și parteneri în îngrijirea lor, se obțin beneficii semnificative în ceea ce privește siguranța, satisfacția pacientului și îmbunătăţirea stării de sănătate. Devenind membri activi ai echipei de îngrijire a sănătății, pacienții pot contribui la siguranța îngrijirii lor și la îmbunătăţirea sistemului de sănătate, în ansamblu.

Organizația Mondială a Sănătății transmite și în acest an mesaje cheie pentru autorități, pacienți și personalul medical:

Diagnosticarea corectă și la timp. Primul pas către un tratament eficient

Diagnosticele întârziate, incorecte sau omise sau necomunicarea diagnosticelor către pacienți pot provoca daune, încetinind sau împiedicând accesul la îngrijirea adecvată.

Înțelegerea parcursului de diagnosticare

Procesul de diagnosticare este complex și implică mai multe etape: adunarea informațiilor despre simptome prin solicitarea istoricului pacientului, efectuarea unui examen fizic și a unor teste, confirmarea unui diagnostic, comunicarea acestuia către pacient, tratamentul și evaluarea eficienței tratamentului. Erorile pot apărea în orice etapă a procesului de diagnosticare.

Prevenirea erorilor de diagnosticare. Prevenirea daunelor evitabile

Erorile de diagnostic reprezintă până la 16% din prejudiciile evitabile suferite de pacienți, potrivit OMS.

Problemele de sistem, cum ar fi deficitul de personal și volumul mare de muncă, combinate cu factori umani precum oboseala și prejudecățile cognitive, pot duce la aceste erori. Abordarea acestor factori poate reduce semnificativ daunele și necesită sisteme de sprijin mai bune, minuțiozitate, precizie și comunicare clară.

Diagnosticul este un efort de echipă

Asigurarea unui diagnostic corect și în timp util este o colaborare între membrii echipei de diagnosticare, care includ pacienții, familiile, echipa medicală a acestora, precum și o colaborare în cadrul și între echipele de profesioniști din sănătate. Toți cei implicați în acest proces trebuie să aibă contribuții active în procesul de diagnosticare și posibilitatea de a-și exprima îngrijorările.

Informații și programări:

 Spitalul Sf. Constantin
Calea București nr. 318, Iuliu Maniu nr. 49
 Call Center 0268 300 300
www.spitalulsfconstantin.ro
[email protected]

Sursa: https://anmcs.gov.ro/web/17-septembrie-ziua-mondiala-a-sigurantei-pacientului-2024/