Cancer.Tiroidian 2048x1639 1

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian apare când celulele normale tiroidiene se transformă în celule anormale și cresc fără control. Există diferite tipuri de cancer dintre care unele sunt mai severe decât altele.

În stadiile incipiente nu sunt simptome însă în cele mai multe cazuri cancerul tiroidian este depistat prin investigații imagistice – ecografie tiroidiană, CT/RMN efectuate pentru alte indicații.

Cel mai frecvent simptom este apariția unui nodul tiroidian depistat de pacient sau cu ocazia altor investigații. Acesta poate crește repede într-un interval scurt de timp sau crește lent în timp. Alte simptome mai sunt disfonia (dificultatea de a vorbi), dificultatea de înghițire sau respirație. Acestea pot să apară și în cazul altor afecțiuni de aceea este recomandat un consult medical.

Există teste pentru care ne ajută la depistarea și evaluarea cancerului tiroidian:

  • Ecografia tiroidiană, scintigrafia tiroidiană
  • Teste de sânge – de exemplu calcitonina este un marker pentru cancerul medular tiroidian. Tiroglobulina este utilă doar în monitorizarea pacienților după operația pentru cancer tiroidian.
  • Puncția biopsie cu ac fin prin care se înlătură câteva celule tiroidiene din nodulul suspect și sunt analizate sub microscop

Abordarea terapeutică a cancerului tiroidian implică mai multe etape:

  • Chirurgia de primă intenție care poate să ducă la vindecarea cancerului tiroidian
  • Iodul radioactiv constă în înghițirea unei tablete sau a unui lichid ce conține o doză mică de radiație care distruge țesutul tiroidian. Administrarea iodului radioactiv se decide după chirurgie și după rezultatul histopatologic final ținând cont de stadiul bolii.
  • Hormonii tiroidieni sunt administrați după chirurgie și/sau terapia cu iod radioactivă pentru a menține valoarea TSH în anumite limite în funcție de stadializare.
  • Alte tratamente în funcție de tipul și extensia cancerului implică – radioterapia externă cu doze crescute de radiații X pentru a distruge celulele canceroase și chimioterapia.

După tratament, este nevoie de controale periodice ce include examinarea pacientului, teste de sânge și imagistice.

Dacă apare o recidivă sau metastază, este nevoie de o reintervenție chirurgicală, iod radioactiv, radioterapie externă sau chimioterapie.

Dr. Oana Maria Căpraru – Medic primar endocrinolog