Salvarea piciorului de la amputație printr-o procedură endovasculară

Centrul de Cardiologie Clinică și Intervențională din cadrul Spitalului Sf. Constantin schimbă în bine viața pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Recent a fost efectuată cu succes o intervenție delicată în cazul unei paciente în vârstă de 80 de ani, diagnosticată cu ischemie critică de membru inferior drept, cu subocluzie de Arteră tibială anterioară și poplitee. Pacienta prezenta edem și necroză și avea indicație de amputație.

Echipa de cardiologi intervenționiști formată din Dr. Emil Moldovan, Dr. Dragoș Lupu și Dr. Cristian Popescu au efectuat procedura de Angioplastie Percutană cu Balon (PTA), prin abord antegrad, cu dilatare succesivă de subocluzie de Arteră tibială anterioară și Artera poplitee dreaptă, cu rezultat angiografic bun, intervenție care a salvat astfel piciorul de la amputație.

Iată încă o dovadă că o echipă de medici bine pregătiți și un centru dotat cu cele mai moderne echipamente pot oferi tratamente de ultimă generație pacienților și le pot îmbunătăți semnificativ starea de sănătate și calitatea vieții.

Condiții de siguranță la Spitalul Sf. Constantin, spital non-covid

Spitalul Sf. Constantin, înțelegând importanța asigurării continuității serviciilor medicale, faptul că anumite probleme de sănătate nu pot și nu trebuie să fie amânate, implementează cu rigurozitate un set de măsuri pentru a asigura desfășurarea activității medicale în condiții de maximă siguranță.

Odată cu deschiderea laboratorului de biologie moleculară, testarea RT PCR pentru SARS-COV-2 este efectuată atât personalului, cât și pacienților, înainte de internare, alături de celelalte măsuri de prevenție implementate încă de la debutul pandemiei:

  • Accesul în spital al vizitatorilor, al aparținătorilor și al altor persoane cu excepția pacienților și personalului este restricționat
  • Se efectuează triajul epidemiologic la intrarea în spital și se aplică măsurile de protecție
  • Se efectuează, la intervale de timp bine stabilite, igienizarea și dezinfecția tuturor spațiilor și suprafețelor
  • Personalul respectă cu strictețe toate măsurile de igienă și protecție impuse (igiena mâinilor, a spațiilor și suprafețelor, purtarea echipamentului de protecție)
  • Spitalul are spații special amenajate pentru fiecare secție/ departament în cazul în care este necesară izolarea unui caz
  • În cazul unui caz confirmat, se urmează procedura stabilită de autorități.

Despre Centrul de Cardiologie Clinică și intervențională

Centrul de Cardiologie Clinică și Intervențională din cadrul Spitalului Sf Constantin Brașov are are o capacitate de 17 paturi, din care 2 paturi de USTACC (Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici) dotate la cel mai înalt nivel, unde sunt tratați pacienți cu diagnostice din toată patologia de boli cardiovasculare.

Laboratorul de Cateterism Cardiac și Angiografie dispune de cel mai modern angiograf din regiune care deservește pacienți din toata țara. Se efectuează coronarografii, arteriografii, angioplastii coronariene cu stent și angioplastii periferice cu stent. Procedurile intervenționale se efectuează în peste 95% din cazuri prin abord radial (prin încheietura mâinii).